,

Rapport: meer vraag naar Nederlands logistiek vastgoed

Taxateur-zakelijk-vastgoed-logistiek-vastgoed-bedrijfstaxatie-rotterdam

Na een aantal magere jaren krijgen buitenlandse beleggers weer interesse voor Nederlands logistiek vastgoed. Deutsche Asset & Wealth Management tipt vooral Amsterdam en Rotterdam, waar de leegstand het snelst daalt.

Het Duitse fondshuis besteedt in een halfjaarlijkse visie op de Europese vastgoedmarkt uitgebreid aandacht aan de Nederlandse markt. Na de woning- en kantorenmarkt, zit ook logistiek weer in de lift, wijst de analyse uit.

Bedrijventerreinen

Veel Nederlanders zullen bij logistiek vastgoed denken aan het overaanbod aan bedrijventerreinen, ooit door lokale bestuurders gezien als een ideale melkkoe voor het spekken van de gemeentekas. Voor een deel hiervan zal sloop de enige oplossing blijken.

Deutsche AWM wijst echter op de aantrekkende internationale handel. De vraag naar logistiek industrieel vastgoed neemt daardoor sterk toe, is de verwachting. Het fondshuis kijkt vooral naar logistiek vastgoed in Amsterdam en Rotterdam, waar de leegstand de afgelopen jaren het snelst is gedaald.

Meer transacties

Onderliggend zijn de investeringen in Nederlands vastgoed, vooral in de kantorenmarkt, aangetrokken. Bovendien is het aantal transacties aanzienlijk gestegen.

In het eerste kwartaal van 2015 was het rendement op vastgoed in Nederland 5,2 procent op jaarbasis, becijferde Deutsche AWM. Dit is het hoogste rendement sinds de economische neergang.

Terwijl de consolidatie in de sterk gefragmenteerde kantorenmarkt aanhoudt, kunnen er in specifieke gevallen instapmogelijkheden ontstaan. Tegelijk zullen perifere locaties op de langere termijn last houden van overaanbod.

Centrale locaties

Deutsche AWM waarschuwt dat de veroudering van het bestaande aanbod is in Nederland waarschijnlijk hoger dan elders in Europa. Het meest aantrekkelijk zijn kleine en middelgrote objecten op centrale locaties met diverse huurders.

Download het gehele rapport op www.fondnieuws.nl (Bron)