JLL: meeste huurgroei in Amsterdam Zuidoost en CS Utrecht

Op de Europese kantorenmarkt behoren Amsterdam Zuidoost en Centraal Station Utrecht tot de gebieden waar de komende twee jaar bovengemiddelde huurgroei valt te verwachten.

In de hotspot top-10 van JLL nemen deze kantoorlocaties plek 7, vier locaties liggen in Duitsland.

Dat schrijft JLL in het rapport 2017 European Office Investment Perspective. Hierin geeft JLL aan hoe beleggers, nu de concurrentie steeds verder toeneemt, toch toegang kunnen krijgen tot de Europese kantorenmarkten. Ze moeten creatiever zijn, bijvoorbeeld door verder te kijken dan de toplocaties voor het realiseren van optimale huurgroei, verklaart Dré van Leeuwen, head of capital markets Nederland bij JLL:

‘Europees vastgoed blijft een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal aantrekken, want in het huidige klimaat van lage rentetarieven en historische lage aanvangsrendementen presteert het stabiel vergeleken met andere beleggingscategorieën. Maar de concurrentie is sterk en beleggers kunnen het zich niet veroorloven gewoon achterover te leunen en af te wachten. Ze moeten creatiever handelen om toegang te krijgen tot de markt, bijvoorbeeld door het bestuderen van stedelijke transformatie via infrastructuur en van projectontwikkelingen. Ook kan gedacht worden aan fusie- en overnameactiviteiten en het afstoten van niet-strategisch bezit.’

 

JLL benelux kantoormarkt record investeringen

 

Beleggingen in kantoren in Europa, exclusief het VK, stegen in 2016 met 8 procent naar een recordhoogte van 81,3 miljard euro. De voorlopige transactievolumes voor het eerste kwartaal van 2017 kwamen net als in 2016 uit op 15 miljard euro. Concurrentie heeft het aanvangsrendement van toplocaties naar een historisch laag niveau geleid. Parijs, München en Berlijn bewogen in het eerste kwartaal van 2017 allemaal naar 3 procent. In Berlijn staat de prime kantoren yield nu 175 basispunten onder de vorige piek van 4,75 procent in het vierde kwartaal van 2006. Het aanvangsrendement in Amsterdam van nu 4 procent ligt 75 basispunten onder de vorige piek in 2006.

‘Beleggers zijn bereid de huidige prijzen te betalen als ze vertrouwen hebben in huurgroei. We zien dat beleggers niet alleen hun rendementsverwachtingen aanpassen, maar ook dat ze zich steeds meer richten op de kracht van toekomstige inkomstenstromen als belangrijkste drijfveer voor rendement. Ze letten meer dan ooit op de kwaliteit van huurders, op de toekomstbestendigheid van locaties en op andere kritische kenmerken die zullen leiden tot verbeterde prestaties van gebouwen’, voegt Van Leeuwen toe.

 

JLL investering utrecht amsterdam rotterdam

 

De kantoorlocaties waar JLL de meeste huurgroei verwacht zijn Solna/Sundyberg, Stockholm, Zweden (1), Mendez Alvaro, Madrid, Spanje, Binnenstad en de randen daarvan, Stuttgart, Duitsland, Hauptbahnhof-Europacity, Mitte & Mediaspree, Berlijn, Duitsland, 22@ – Plaça de la Glòries, Barcelona, Spanje, Oost-München, Duitsland, Amsterdam Zuidoost en Centraal Station Utrecht Nederland, Parijs 12e en 13e district, Parijs, Frankrijk, Bankendistrict en City, Frankfurt, Duitsland en Kirchberg, Luxemburg-stad, Luxemburg (10).