Gemeenten stoken zich suf

Zwembad-hoge-kosten-overheid-taxatie-energielabel-c

DEN HAAG – Terwijl Nederland druk bezig is met het verduurzamen van huizen en kantoren, zitten gemeenten met een grote bulk aan energie slurpend vastgoed. Zo’n duizend scholen, zwembaden, gemeentehuizen en culturele centra hebben een ‘rood’ energielabel: E, F, of G.

Het gaat om meer dan een kwart van al het maatschappelijk vastgoed in gemeentelijk eigendom dat een energielabel heeft. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Republiq die het AD heeft geanalyseerd. Ter vergelijking: uit een inventarisatie van deze krant bleek afgelopen zomer dat van de huizen 9 procent een erkende energieslurper is.

Die gebouwen leiden niet alleen tot veel CO2-uitstoot. Ze drukken, al naar gelang de gasprijs die gemeenten hebben vastgelegd, ook zwaar op de begroting van de gemeente zelf. Of op die van de scholen, sportclubs en andere instanties die de gebouwen gebruiken. Voor alle kantoren, ook die van gemeenten, geldt dat ze dit jaar minimaal energielabel C moeten hebben. Voor bijvoorbeeld een school of zwembad geldt die verplichting niet, zij moeten alleen laten zien welk energielabel ze hebben op het moment dat ze worden verkocht, verhuurd of opgeleverd.

bron: ad