‘Kantoorhuren zijn ruim een derde hoger bij treinstations’

kantoohuurderdehogertreinstations

Het hybride werken vertaalt zich naar een toenemende vraag naar kantoren bij treinstations. Kantoorhuren bij treinstations liggen 34,2 procent hoger dan die van kantoren op minder toegankelijke locaties, blijkt uit onderzoek van Savills.

Dit gegeven onderstreept volgens Savills het belang van connectiviteit in de huidige hybride werkomgeving en laat de verschuiving naar flexibele werkregelingen zien. Meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt op z’n minst een deel van de tijd op afstand. Deze verandering heeft geleid tot een toename van 21,2 procent in de mediane transactiegrootte voor kantoorruimtes van 2020 tot 2023, vergeleken met de eerdere periode van 2016 tot 2019. Deze toename kan verklaard worden door veranderende ruimtewensen. Het kantoor moet in toenemende mate multifunctioneel inzetbaar zijn.

Een derde bij stations
Het gemak van woon-werkverkeer zal volgens Savills de vraag naar kantoren bepalen. Van het Nederlandse kantorenbestand bevindt zich nu 31,3 procent binnen een straal van 1.000 meter van grote treinstations. Er is een aanzienlijke voorkeur voor deze locaties, waar kantoorruimtes niet alleen met 2,4 procent zijn toegenomen tot 15 miljoen vierkante meter ondanks een krimpende totale markt, maar ook een 13,3 procent hogere huurgroei hebben in vergelijking met meer afgelegen gebieden. Dit onderstreept het strategische belang van bereikbaarheid in de huidige kantorenmarkt.

Of de verkoopprijzen en het aantal transacties ook hoger zijn bij treinstations is volgens de vastgoedadviseur nog niet te zeggen. Door een daling van 53,7 procent in het investeringsvolume op de Nederlandse kantorenmarkt in 2023 is het niet mogelijk om een robuuste analyse te maken.

Bron: Vastgoedjournaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *