,

De Groene Grachten – Verduurzamen historisch panden

De Groene Grachten Duurzaam historisch pand

Met een menukaart op maat adviseert en ondersteunt de Stichting De Groene Grachten pandeigenaren bij alle stappen in het verduurzamen van hun historische panden.

Suze Gehem, mede-oprichter van De Groene Grachten vertelt in haar break-out sessie tijdens de Gemeentelijk Vastgoed Dag 2015 over de aanpak van en de bevindingen van De Groene Grachten. Het evenement met als invalshoek ‘Keuze in het vastgoed en beheer’ vindt plaats op maandag 5 oktober op Nyenrode Business Universteit in Breukelen en is een initiatief van het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid (IVVD) en Vastgoedmarkt.

De missie van De Groene Grachten is het realiseren van een doorbraak in het verduurzamen van monumenten. Voormalig astronaut Wubbo Ockels was ruim drie jaar geleden initiatiefnemer van Stichting De Groene Grachten. Het grachtenpand waar het de Stichting een aantal jaar geleden om begon staat inmiddels symbool voor alle vooroorlogse gebouwen in Nederland. Gehem: ‘Als bewoner van de Amsterdamse grachtengordel viel Ockels op hoe weinig van zijn buren hun huizen verduurzaamden, terwijl hij erachter kwam dat er genoeg mogelijkheden waren toen hij dat wilde doen.’ Ockels greep het 400-jarig bestaan van de grachtengordel in 2013 aan om verduurzaming van de historische binnenstad van Amsterdam op de kaart te zetten.

De groene grachten duurzaam historische panden
Twee jaar lang deed de stichting onderzoek naar mogelijkheden en onmogelijkheden. Bovendien kon de stichting met zes panden van Stadsherstel achter theater Carré aan de slag. ‘Wij hebben met veel partijen gesproken, over verschillende onderwerpen, van warmtevoorziening tot isolatie en simpele bespaartips. Uiteindelijk hebben wij hieruit vijf thema’s gedistilleerd. Het was Wubbo’s droom om deze te vertalen naar een menukaart. Die is in maart 2014 opgeleverd. Wubbo leefde toen nog, dus het was fantastisch dat hij dat nog heeft meegemaakt’, vertelt Gehem.

In de menukaart zijn 53 maatregelen opgenomen voor Amsterdam. Deze duurzaamheidsmaatregelen zijn specifiek gericht op de regelgeving en financiële consequenties in deze stad. Gehem: ‘Mensen in Amsterdam die een historisch pand bezitten en de mogelijkheden willen weten om hun pand duurzamer te maken, kunnen aan de hand van de menukaart de opties bekijken. Maar onze gedachte is dat als het hier kan, het overal kan. Wij zijn nu bezig met een vertaling van de menukaart voor vijf andere steden, waaronder Leiden en Maastricht. Het grachtenpand staat inmiddels symbool voor de 1,5 miljoen vooroorlogse woningen in Nederland.’

In de afgelopen jaren veranderde de focus van de stichting hierdoor ook. ‘De menukaart werkt heel goed als tool in het begintraject van een project. Mensen worden erdoor geïnspireerd en zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Steeds meer partijen namen contact met ons op om een plan te maken of door te rekenen welke besparingen mogelijk waren’, vertelt Gehem. De Groene Grachten is hierdoor dus betrokken bij de daadwerkelijke uitvoering van verduurzamingstrajecten. Bovendien werkt de Stichting veel mee aan pilotprojecten en daagt zij de politiek uit om wat creatiever om te gaan met de mogelijkheden.

Kijk op www.degroenegrachten.nl voor meer informatie


 

Over De Groene Grachten: HOE HET BEGON.
Wubbo Ockels – initiatiefnemer van De Groene Grachten en oud-bewoner van de Amsterdamse binnenstad – was zelf al begonnen met het verduurzamen van zijn appartement: zonnepanelen, LED verlichting, isolatie. Wat hem opviel is dat er veel mogelijkheden zijn voor monumenten, maar dat het tóch nog niet breed toegepast wordt. Kon hij daar geen verandering in brengen? Toen hij hoorde dat de stad Amsterdam in 2013 “400 jaar Amsterdamse grachten” zou vieren, zag hij zijn kans schoon.

Want, als iedereen 400 jaar terugkijkt, wie blikt er dan 400 jaar vooruit? Zo startte Wubbo Ockels in 2012 het initiatief De Groene Grachten, want het is de hoogste tijd om te veranderen. De missie? Een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten.

En wat is nu een mooiere plek om te verduurzamen dan de Amsterdamse binnenstad? Want als het daar kan, dan kan het overal!