Bouwvolume Eindhoven steekt Amsterdam naar de kroon
In de regio Amsterdam is vanaf 2002 veruit het meeste gebouwd in Nederland. Eindhoven en omgeving is de laatste vijf jaar een van de sterkste groeiers. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Louter in opdracht van Cobouw.
150.000 bouwprojecten zijn bekeken voor het grote Regio-Onderzoek: woningbouw, utiliteitsbouw en combinatieprojecten. Binnen een straal van 25 tot 50 kilometer van Amsterdam vindt de laatste vijftien jaar de meeste bouwactiviteit plaats. De scheidslijn loopt langs Zaanstad, Haarlem, Almere en Utrecht.
Utrecht kent als afzonderlijke gemeente de hoogste bouwdynamiek tussen 2002 en 2016. Groot Amsterdam heeft haar hoge klassering voor een deel te danken aan Schiphol. Bij de luchthaven vindt de meeste utiliteitsbouw plaats. De stad Amsterdam is vierde op de ranglijst met woningbouwgemeenten.
Maar ook nabijgelegen gemeenten als Aalsmeer, Uithoorn, Almere bleken vanaf 2002 vruchtbare grond voor bouwprojecten. Sinds 2014 is Amsterdam bouwhoofdstad. Na de Haarlemmermeer worden de meeste utiliteitsgebouwen in de nabijgelegen hoofdstad neergezet. Rotterdam volgt, dankzij haar haven, als derde, gevolgd door distributieknooppunt Venlo.
West-Brabant en Heerenveen telden de laatste jaren ook veel bouwprojecten. Zo leverde Sprangers in Roosendaal een distributiecentrum voor Primark op, en deed Van der Ven datzelfde eerder voor Lidl in Heerenveen. ‘Als je door je oogharen naar de Bouwberichten kijkt zie je een relatie tussen de ontwikkeling van de bouwomzet per regio en de economische en bevolkingsdynamiek’, zegt onderzoeker en ruimtelijk econoom Peter Louter.
Westland is tweede in de lijst met grootste woningbouwers van de afgelopen vijftien jaar. En Almere derde. Westland? ‘Ja, dat heeft in Wateringen een forse Vinex-locatie. En het is er altijd druk door de kassen’, zegt Louter. De gemeente Amsterdam is slechts vierde op de woningbouwlijst. Amersfoort, Den Bosch, Zaanstad, Ede, Zoetermeer en Nijmegen maken de top tien compleet. Ook dat zijn vaak gemeenten met Vinex-locaties.
Terwijl Flevoland in troebel vaarwater verkeert, zijn de vooruitzichten in en rond Eindhoven juist heel gunstig. Daar worden na een rustige periode aan het begin van het millennium sinds 2011 juist steeds meer bouwprojecten geteld. De Eindhovense regio profileert zich als Brainport, een toptechnologieregio. Met de High Tech Campus, ASML en Philips als paradepaardjes. Naast de goedlopende utiliteitsbouw groeit ook de woningbouw vanaf 2011 opvallend snel. De stad heeft ook opvallend veel grote combinatieprojecten, onder andere op Strijp-S, het voormalige bedrijfsterrein van Philips. Eindhoven klom van plaats 36 naar plaats 4 in de lijst met actiefste bouwgemeenten.
bron: