,

Alleen economie VK lijdt onder Brexit

brexit-economie-amsterdam-

De economische gevolgen van de Brexit zullen beperkt blijven tot het Verenigd Koninkrijk.

Niet Amsterdam, Parijs of Frankfurt, maar Dublin zal het meest profiteren van de aangetaste positie van de Londense City als financieel centrum van Europa.

Die voorspellingen doet Mike Amey, managing director van vermogensbeheerder Pimco in Londen. Hij was even over in Amsterdam om zijn visie op de economische ontwikkelingen te delen met Nederlandse institutionele beleggers.

Door de Brexit daalt de groeiprognose voor de Britse economie volgens Amey met 0,5 procent tot 1,5 procent. Daarmee zit het Verenigd Koninkrijk nog altijd aan de bovenkant van de ramingen die Pimco voor heel Europa (1 à 1,5 procent) afgeeft en aan de onderkant van de Amerikaanse (1,5 à 2 procent). Amey voorziet dat het vertrek van de Britten uit de EU meerdere jaren in beslag gaat nemen. Het ingang zetten van de procedure (artikel 50) verwacht hij niet voor het vierde kwartaal van dit jaar.

Nu beleggers op het continent over de eerste schrik van de uitslag van Britse referendum heen zijn, zal de economische impact van de Brexit zich beperken tot het Verenigd Konkrijk. ‘Maar het goede nieuws is dat we ook voor het VK nog steeds van groei uitgaan’, aldus de Brit.

Hij verwacht niet dat Parijs, Frankfurt en Amsterdam veel zullen profiteren van het gat dat de Brexit zal slaan in de almacht van de City. Het ligt volgens hem veel meer voor de hand dat de Ierse hoofdstad Dublin met de winst gaat strijken. Belangrijkste reden is de taal (Engels), de vrijwel identieke arbeidswetgeving en het gunstige Ierse vestigingsklimaat.

Grootste bedreigingen voor de wereldeconomie vormen volgens Amey de snel groeiende Chinese schuldenberg waardoor de Chinese munt verzwakt en de opkomst van het populisme in Amerika en Europa. ‘De keuze voor de Brexit is een goed voorbeeld, waar populisme toe kan leiden.’ Al is het naar zijn zeggen beslist geen vaststaand feit dat populisten de wind in de zeilen zullen blijven houden zoals blijkt uit de uitkomst van de recente Spaanse verkiezingen.

Zorgelijk is volgens Pimco ook dat de centrale banken langzamerhand hun kruit verschoten hebben met de stimulering van de economie door middel van renteverlagingen en het opkopen van obligaties. ‘Probleem is bovendien dat juist de kiezers die gevoelig zijn voor populisten niet of nauwelijks daarvan geprofiteerd hebben’, aldus de Brit. Volgens hem is het nu vooral zaak dat regeringen zalf gaan investeren in de economie, bijvoorbeeld in infrastructuur.

Pimco beheert voor Nederlandse pensioenfondsen een beleggingsportefeuille van ongeveer 11 miljard euro, waarvan een beperkt deel in vastgoed. De van oorsprong Amerikaanse vermogensbeheerder, eigendom van het Duitse verzekeringsconcern Allianz, is de grootste obligatiebelegger ter wereld. Van de 1,5 biljoen dollar aan beheerd vermogen bestaat 8 miljard dollar uit vastgoedbeleggingen. (EW)

www.vastgoedmarkt.nl