,

Taxatiefraude verdenking DTZ Zadelhoff

taxatiefraude-DTZ-Zadelhoff-vastgoed-openbaar-ministerie

Taxatiefraude verdenking DTZ Zadelhoff

Het Openbaar Ministerie verdenkt DTZ Zadelhoff en drie van zijn taxateurs van fraude bij een taxatie in opdracht van Klaas Hummel.

Dat meldde het Financieel Dagblad 3 december. De rechter-commissaris heeft besloten nader onderzoek te laten doen door een of meer deskundigen. De zaak draait om taxaties van leisurecomplex Go Planet aan Colosseum 70-80 in Enschede in 2005 en 2007. Daarbij zou DTZ Zadelhoff in opdracht van Hummel ‘zo laag mogelijk’ zijn gaan zitten. Go Planet omvat een bowlingbaan, een disco en verschillende uitgaansgelegenheden. Het complex moest worden getaxeerd voor de splitsing van Museum Vastgoed, eigenaar van het leisurecomplex, tussen Hummel en de erven van Willem Endstra.

Die laatsten menen voor miljoenen te zijn benadeeld. Nadat DTZ Zadelhoff het leisurecomplex voor 2.450.000 euro had getaxeerd, legde een vennootschap van de voormalige echtgenote van Hummel er in augustus 2007 voor 2.350.000 euro de hand op. Zij verkocht het object driekwart jaar later door voor 8 miljoen euro. In 2010 bracht Go PLanet zelfs 10.639.233 euro op.

Volgens de erven-Endstra en de Fiod maakte DTZ Zadelhoff opmerkelijke waarderingsoverwegingen. Zo gold één miljoen euro aan huurderskosten als investering die voor rekening van de eigenaar moest komen. De volgens het bestemmingsplan mogelijke functie ‘kantoren’ werd genegeerd, zodat als alternatieve gebruiksmogelijkheid alleen de veel minder waardevolle functie ‘opslagruimte’ overbleef.

De huurwaarde van de evenementenhal zou zijn gedrukt door rekening te houden met anderhalf jaar huurvrij voor de exploitanten van de hal: Hummel en consorten zelf. Voor de geëxploiteerde delen zou DTZ Zadelhoff de helft van de werkelijke huuropbrengst als huurwaarde hebben opgevoerd. Het courtage voor deze taxaties zou zestien keer het normale tarief hebben bedragen, aldus het Financieel Dagblad.

Bron: Financieel Dagblad