, ,

DTZ Zadelhoff opnieuw de fout in met taxatie?

DTZ-Zadelhof-foutieve-taxatie-tilburg

De bekende vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff wordt opnieuw beschuldigd van het leveren van een foutieve taxatie. Ditmaal gaat het om de waardering van een voormalig stadskantoor in opdracht van de gemeente Tilburg.

DTZ plakt een prijskaartje van € 6,3 mln op het pand als er studentenwoningen in komen. In een tegentaxatie, in opdracht van vastgoedbedrijf Royalton, komt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield op een veel lager bedrag van € 2 mln.

Cushman constateert verschillende onvolkomenheden in de taxatie van DTZ. Zo zijn er geen bouwkosten van de waarde afgetrokken en wordt van 163 appartementen uitgegaan terwijl er maar ruimte is voor 136. De kritiek van Cushman is extra saillant doordat fusiegesprekken tussen de twee vastgoedadviseurs maandag zijn afgeketst. Een oorzaak van het stranden van de fusie is de onthulling vorige maand in deze krant dat het Openbaar Ministerie drie taxateurs van DTZ verdenkt van het vervalsen van waardebepalingen 10 jaar geleden.

Klacht ingediend

Royalton diende een klacht over de Tilburgse taxatie van DTZ in bij beroepsorganisatie RICS en bij DTZ zelf. Het onderzoek van RICS loopt nog. DTZ bestrijdt op basis van eigen dossieronderzoek dat er iets schort aan de taxatie. ‘Op basis van dit onderzoek en gesprekken met betrokken experts en taxateurs heeft de compliance officer vastgesteld dat er geen grond is voor de klacht of aanleiding om überhaupt te twijfelen aan een correcte gang van zaken’, zegt een woordvoerder.

‘Cushman & Wakefield heeft zijn taxatierapport vergeleken met dat van DTZ Zadelhoff zonder de achtergrondinformatie en onderliggende berekeningen van DTZ Zadelhoff te kennen’, aldus de woordvoerder. Bovendien is de taxatie van Cushman & Wakefield gebaseerd op een specifiek bouwplan dat door Royalton is voorgelegd. ‘Hierdoor zijn er verklaarbare verschillen in onder andere aantal appartementen, opbrengsten en bouwkosten.’

Zoveelste stap

De klacht over de DTZ-taxatie is de zoveelste stap in een conflict tussen vastgoedeigenaren en winkeliers in Tilburg en de gemeente over het oude stadkantoor. De gemeente wil daar een winkelpand voor Primark laten bouwen door VolkerWessels. Komt daar geen vergunning voor dan koopt de gemeente de grond terug voor € 6,7 mln. Dat zou de gemeente een verlies van €3 tot €4 mln opleveren liet Tilburg in mei aan de gemeenteraad weten. Als er geen Primark komt, is het gebouw immers veel minder waard.

Volgens Royalton, eigenaar van het V&D-pand in Tilburg, en andere vastgoedeigenaren, waaronder Wereldhave, is hier sprake van ongeoorloofde staatssteun. Ze dienden een klacht in bij de Europese Commissie. Royalton sleepte de gemeente ook voor de rechter om het project te blokkeren tot de Commissie uitspraak heeft gedaan.

Paar ton verlies

Toen de zaak op 1 juli voor de rechter kwam, bracht de gemeente het DTZ-rapport in waaruit bleek dat er maar sprake zou zijn van een paar ton verlies in plaats van miljoenen als er geen Primark maar studentenwoningen in het pand zouden komen. ‘Het is een compleet gemanipuleerd rapport om maar zo dicht mogelijk bij die €6,7 mln te komen’, zegt een woordvoerder van Royalton. ‘De gemeente probeert gewoon te maskeren dat er sprake is van staatssteun.’ De rechter oordeelde dat het project door mag gaan. Royalton heeft hoger beroep aangetekend.

De gemeente Tilburg zegt zorgvuldig te hebben gehandeld en het hoger beroep en de klacht bij de Europese Commissie met vertrouwen tegemoet te zien. ‘De voorzieningenrechter heeft in juli al geoordeeld dat met de overeenkomst geen staatssteun is gemoeid’, zegt een woordvoerder. Het eerder gemelde verlies van €3 tot €4 mln was slechts een ‘interne risico-inschatting die niet was gebaseerd op een taxatie.’

Bron: www.fd.nl