,

DNB: nog veel probleemleningen commercieel vastgoed

Bij het commerciële vastgoed is 6,9 procent van het totaal aan deze sector uitgeleende bedrag een probleemlening.

Bij Europese banken is gemiddeld 4,5 procent ofwel 1.400 miljard euro van het balanstotaal een probleemlening.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank in het op 4 oktober gepubliceerde halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit. De afgelopen jaren hebben Nederlandse banken miljarden aan probleemleningen verkocht, met de recente verkoop van Propertize met 3 miljard euro aan non-performing loans (31 december 2015) aan Lone Star Funds. DNB geeft geen nadere cijfers. Banken hebben naar schatting nog ongeveer een kleine 70 miljard euro aan leningen uitstaan aan Nederlandse vastgoedpartijen.

Probleemleningen in europa nederland

DNB noemt het percentage van 6,9 erg hoog, ook afgezet tegen andere Europese banken. Een snelle afwikkeling noemt DNB wenselijk. Dergelijke probleemleningen zetten de winstgevendheid van banken onder druk. Ook moeten banken meer kapitaal aanhouden, wat hun leencapaciteit aantast en het economisch herstel belemmert. Bovendien worden probleemleningen hard geraakt in perioden van marktonrust. Met een gemiddelde prijsstijging van 5,4 procent de afgelopen twaalf maanden heeft commercieel vastgoed echter wel weer de weg omhoog gevonden.
Bronnen:

Overzicht Financiële Stabiliteit DNB 2016