Minister Kamp: veel winkelmeters uit markt halen

leegstand-winkelmeters-minister-kamp-woningen-transformatie

Het overschot aan winkelruimte moet uit de markt worden gehaald. Daartoe gaat minister Kamp dit jaar concrete afspraken maken. Woningen in lege winkels is een optie.

Om leegstand in de winkelstraat tegen te gaan, heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken op 12 mei aanvullende afspraken met winkeliers, vastgoedeigenaren en overheden binnen de gezamenlijke Retailagenda. De intensivering van de Retailagenda is nodig na recente faillissementen van grote winkelketens, waardoor de markt voor winkelpanden extra onder druk staat. Om de problemen aan te pakken, gaat een landelijk team komend jaar samen met gemeenten in kaart brengen hoe en waar er vierkante meters uit de markt kunnen worden genomen. Ook worden uitbreidingsplannen kritisch tegen het licht gehouden.

Kamp stelt dat de faillissementen van grote winkelketens iedereen heeft geraakt. ‘De retail zorgt in Nederland niet alleen voor een omzet van 99 miljard euro en werkgelegenheid voor ruim 781.000 mensen, de sector is ook een van de levensaders van onze dorpskernen en binnensteden. Terwijl in afgelopen jaren de omzet van kledingwinkels, elektronicazaken en de meubelboulevards per saldo afnam en nu 9 procent van de winkelruimte leeg staat, is het totale vloeroppervlakte gestegen met 11 procent.’

Met alle betrokken partijen werkt Kamp ruim een jaar intensief en met resultaat samen om winkelgebieden te versterken, zegt hij. ‘Alleen neemt na recente grote faillissementen de druk op de markt voor winkelruimtes flink toe met extra leegstand als gevolg. Daarom nemen we nu aanvullende maatregelen, zodat we in komende jaren versneld kunnen komen van veel vierkante meters in kwantiteit naar minder vierkante meters van kwaliteit. Onze winkeliers verdienen aantrekkelijke winkelcentra en binnensteden om in te ondernemen, zodat consumenten er graag blijven komen voor hun aankopen.’

Zo wil hij het makkelijker maken om woningen in overbodige winkelpanden mogelijk te maken. Hij heeft op 12 mei ook 53 nieuwe retaildeals gesloten. In november 2015 werden de eerste 31 van deze deals getekend. Hierin versterken gemeenten en regio’s hun winkelgebieden in nauw overleg met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners. Ook wordt vastgelegd op welke locaties winkels kansrijk zijn en op welke locaties niet. Voor winkelbedrijven is duidelijkheid hierover van belang om te besluiten of zij zich wel of niet willen vestigen in een stad.

Bron: De Vastgoedmarkt.