Nederlandse economie in 2017 in lagere versnelling

Nederlandse-economie-in-2017-in-lagere-versnelling

Na twee jaar van herstel en een groei van 2,2 procent over 2016, groeit de economie in 2017 wat minder hard. De consument besteedt weliswaar meer, maar de Brexit wordt sterker gevoeld, de huizenmarktimpuls is kleiner en de gasproductie daalt.

Die prognose komt van het ING Economisch Bureau. Volgens de bank heeft de overheid ruimte om de Nederlandse economie een impulste geven, ‘maar zal dat waarschijnlijk niet doen.’ Bij politici bestaat vooralsnog weinig belangstelling om een extra impuls te geven. Ook na de verkiezingen verwachten de ING economen niet dat een nieuw kabinet de portemonnee trekt. Pas als de groei terugvalt, zullen zij mogelijk de budgettaire speelruimte inzetten, die de kabinetten Rutte achterlaten.

‘De overheid boekt meevallers. Een begrotingsevenwicht en de magische schuldquote van 60 procent komen in zicht. De oproepen van bijvoorbeeld de Europese Commissie aan Nederland om wat meer uit te geven zijn begrijpelijk.”, aldus Marieke Blom hoofdeconoom van ING Nederland. “De Nederlandse economie draait komende jaar weliswaar nog wat onder potentieel, maar heeft ook weer geen dringende behoefte aan een economische impuls. Extra uitgaven zouden dan ook eerder een ‘gebaar van goede wil’ aan Europa kunnen zijn. We verwachten niet dat Nederland deze kant op zal gaan. Mocht er echt zware economische tegenwind komen, dan heeft de Nederlandse overheid wel meer dan andere landen ruimte om die te compenseren.’

De huizenmarkt blijft in 2017 de economie stimuleren, maar minder sterk dan in voorgaande jaren. De groei van de woninginvesteringen vertraagt. Het aantal verkochte woningen stijgt ook minder hard. Rond het recordniveau wordt de ruimte voor een verdere toename kleiner, zeker als de rente gaat stijgen, meent ING.

De omzetten in de zakelijke dienstverlening nemen in 2017 verder toe. Het hoge aantal woningtransacties zorgt specifiek bij notarissen voor extra werk. Ook de bouw profiteert van de verbeterde woningmarkt, omdat kopers hun nieuw gekochte woning verbouwen. De detailhandel en horeca profiteren van toenemende koopkracht en vertrouwen onder consumenten.

Ondanks onzekere buitenlandse factoren is de verwachting dat de industrie en groothandel in 2017 in een redelijk tempo blijven doorgroeien, al zou de groei in deze sectoren hoger zijn zonder de brexit. Na enkele jaren van bezuinigingen in de zorg keert deze sector weer terug naar zijn oude structurele groeipad van 2,5 à 3 procent.

De bank wijst er op dat ondanks groei in alle sectoren de economie nog niet op volle toeren draait. De bouw en de horeca zijn nu kleiner dan ze waren op hun top: de bouw bijna 10 procent, de horeca een paar procent. De beschikbare inkomens van huishoudens zijn nu, gecorrigeerd voor inflatie, 5 procent hoger dan in 2008, maar er zijn wel bijna 7 procent meer huishoudens.