Ondernemers haken af door corona: eigen kapsalon is even geen optie meer
Tussen de oploop van het aantal faillissementen en de werkloosheid in crisistijd zit een parallel. De officiële cijfers vertellen niet het hele verhaal over het ondernemersklimaat en de arbeidsmarkt.
Tot nu leeft de Nederlandse economie nog een beetje tussen hoop en vrees. Bedrijven worden zwaar getroffen door de coronacrisis, vooral bedrijven in sectoren die het zwaarst te lijden hebben onder de lockdownmaatregelen, bijvoorbeeld de retail, de horeca en de reisbranche. Toch bleef het aantal faillissementen in een nu bijna vol jaar coronacrisis opvallend laag.
Afspraken met huisbaas
Deels valt het achterblijven van het aantal faillissementen te verklaren uit de diverse vormen van overheidssteun om het bedrijfsleven overeind te houden, bijvoorbeeld door de NOW-regeling. Anderzijds slagen ondernemers er ook in om alternatieve businessmodellen te lanceren en tot werkbare financiële afspraken te komen met leveranciers en verhuurders van bedrijfs- en winkelpanden.
Staken van bedrijf
Toch is dit niet het gehele verhaal, zo blijkt uit de trendrapportage die de Kamer van Koophandel eerder deze maand presenteerde. Weliswaar is er sprake van een aanhoudend dalend aantal faillissementen, maar er is ook sprake van een toenemend aantal bedrijven dat de activiteiten simpelweg staakt. Nog prominenter is het afnemend aantal starters.
Daling aantal starters
De afgelopen maanden was er iedere maand een stijging van het aantal geregistreerde starters te zien. Deze maand is het aantal startende ondernemingen gedaald van 24.127 in januari 2020 naar 22.448 in dezelfde maand van dit jaar. Vorige maand waren er 13 procent meer ondernemers dan in januari 2020 die aangaven hun bedrijf te willen staken (via uitschrijving uit de KVK-registers of eerder al op basis van gegevens van de belastingdienst).
Persoonlijke verzorging
Bij de persoonlijke dienstverlening was een krimp van het aantal geregistreerde starters ten opzichte van januari 2020 van maar liefst 44 procent. Alleen in uitvaartland nam het aantal starters toe: met 39 procent ten opzichte van januari 2020. Ook het aantal stoppers in de persoonlijke dienstverlening is hoog: haarverzorging (-14 procent), schoonheidsverzorgenden (zoals nagelsalons en schoonheidsspecialisten: -23 procent) en sauna’s (-32 procent).
Transport en logistiek
De logistiek is deze maand de sector met overall de grootste toename in het aantal geregistreerde starters. Opvallend is hier wel dat er binnen deze sector een aantal branches een flinke daling heeft in het aantal starters (taxi -70 procent, zee/kustvaart vervoer -98 procent) en daarnaast een aantal branches die enorm in trek zijn: goederenvervoer over de weg 89 procent, opslag in onder andere distributie 411 procent en een toename van maar liefst 84 procent de koeriers.
Bron: Vastgoedmarkt