UPDATE: Doorstart V&D definitief mislukt

V&D-dicht-panden-deadline

De directie van Taxateur Zakelijk Vastgoed heeft uit betrouwbare bron vernomen dat de onderhandelingen met Cool Investments zijn vastgelopen en er géén doorstart komt van de V&D.

De doorstart van warenhuisketen V&D is mislukt. Coolinvestments van Roland Kahn zal niet een deel van de vestigingen overnemen.

Dat laat Coolinvestments dinsdag weten.

“Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D-management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D in een nieuwe lifestyeformule”, zegt Coolinvestments.

“We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen.”

Het bedrijf bedankt alle betrokkenen voor hun steun en vertrouwen tijdens de onderhandelingen. “We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerkers van V&D.”

Bron: Nu.nl


De V&D-warenhuizen sluiten nu al hun deuren in afwachting van verlengde gesprekken tussen kandidaat-koper Cool Investments en de vastgoedeigenaren.

Als die mislukken, verdwijnt V&D definitief uit het Nederlandse winkellandschap.

Dat blijkt uit een persverklaring van de V&D-curatoren op de website van Blix Advocaten. Zondagnacht 14 februari verliep de deadline die curatoren aan Cool Investments hadden gesteld zonder dat er een akkoord werd bereikt. De puzzel was volgens de curatoren te complex om tot overeenstemming te komen, schrijven ze. Daarin doelen ze met name op de lastige gesprekken tussen Roland Kahn en de verhuurders. Kahn zou twee jaar lang een halvering van de huursom en forse investeringen in de verouderde V&D-panden eisen van de vastgoedeigenaren. Ook ING moet als gewenst financier van Kahn nog zijn fiat geven.

De curatoren hebben drie dagen extra de tijd gevraagd om tot een overeenkomst te komen. Daarop is geen negatieve reactie gekomen, verklaarde de woordvoerder van de curatoren van V&D. Volgens hem praten de betrokken partijen voorlopig echter gewoon verder.

De curatoren schrijven: ‘In het afgelopen weekend heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen alle partijen die zijn betrokken bij een doorstart van V&D. Hierbij is goede vooruitgang gerealiseerd, maar uiteindelijk hebben de curatoren moeten constateren dat de zeer complexe puzzel op dit moment nog niet kan worden gelegd. De curatoren hebben de vastgoedverhuurders een verlenging van 72 uur voorgesteld om door te kunnen spreken met alle betrokken partijen, in de hoop alsnog een oplossing te bereiken. De warenhuizen van V&D blijven vandaag en morgen (15 en 16 februari, red.) gesloten voor publiek om de winkelvoorraden te inventariseren.’

Bronnen stellen dat Kahn genoeg eigenaren over de streep heeft getrokken om met zeker dertig warenhuizen door te starten. Mocht er op 17 februari 24.00 uur toch geen akkoord liggen, blijven de warenhuizen met V&D als exploitant definitief dicht en verliezen 5.000 V&D-medewerkers en 3.000 La Place-werknemers hun baan. Dan lijkt ook de rol van de V&D-curatoren uitgespeeld en zullen de gesprekken tussen Hudson’s Bay en de vastgoedeigenaren in een stroomversnelling komen. Waar Cool Investments met maximaal 45 warenhuizen wilde doorstarten, is de Canadese warenhuisketen van plan om in hooguit 35 V&D-vestigingen zijn formules uit te rollen.

Als de doorstart onder Kahn plaatsvindt, zullen de desbetreffende warenhuizen minstens zes weken dichtblijven, lieten de curatoren bij monde van woordvoerder Edwin van Wijk weten. Die tijd is nodig om de warenhuizen te herinrichten en te bevoorraden. Onder Hudson’s Bay zou dat weleens een jaar kunnen duren, omdat de Canadezen de warenhuizen grondig willen renoveren voor een nieuw concept.

Bron: Vastgoedmarkt.nl